EL
COMENÇAMENT

Els inicis de l’esport a Llagostera comencem amb la introducció de la pràctica del futbol durant la segona dècada del segle XX. En un context de crisi social permanent, uns quants joves de la vila van començar a jugar a foot-ball (denominat així en aquell temps a causa del seu origen anglosaxó). Aquesta nova activitat, entesa com un esbarjo però alhora com un element de control social i moral, es practicava a base de partits amistosos entre els mateixos nois del poble.
La segona iniciativa esportiva que aparegué a Llagostera fou un equip de bàsquet femení a finals de la primera meitat del segle XX, tal com s’explicarà més endavant. Més endavant van anar sorgint altres entitats esportives i lúdiques, com la Societat de Caçadors Sant Hubert, el Grup Excursionista Bell-Matí o el Club Handbol Llagostera. Davant d’un moviment esportiu ja destacable a la dècada dels 70, hi va haver la necessitat de crear un òrgan que aglutinés totes les associacions esportives i n’intentés crear de noves. Així, el 1970 es va constituir la Junta Poliesportiva, rellevada el 1984 pel Consell Municipal d’Esports. Finalment, el 1986 es va crear el Patronat Municipal d’Esports, organisme que va desaparèixer el 2018.

El Patronat Municipal d’Esports

El Patronat Municipal d’Esports va néixer amb l’objectiu de “promoure l’esport i el desenvolupament de la cultura física de la població així com la gestió i l’administració de les infraestructures esportives municipals”. La primera gran tasca que va desenvolupar va ser la construcció d’una infraestructura coberta que permetés entrenar en els dies de pluja o de condicions meteorològiques adverses. Així, el 1991 es va inaugurar el Pavelló Poliesportiu Municipal, que juntament amb el Camp Municipal de Futbol, la Pista Poliesportiva, la Piscina Municipal i el Pavelló Polivalent formen les actuals instal·lacions esportives del poble.

Quant el bàsquet, els seus orígens daten de finals dels anys 40, quan un grup de noies van formar un equip de bàsquet dins la Secció Femenina de la Unió Esportiva Llagostera, el club de futbol. Jugaven en una pista de terra al costat del Camp Municipal de Futbol. Pròpiament, el club es va crear el 10 d’agost de 1958 amb el nom de C.B. Lacustària. Amb una camiseta de color blau clar i una franja blanca, un equip masculí va començar a entrenar en un terreny que era propietat del pare d’un dels nois que hi jugava. Era una pista de patinatge i de ball, coneguda com la pista de can Calm, on hi van instal·lar dues cistelles de bàsquet fabricades amb deixalles de caixes de fusta i amb cèrcols sense xarxa.

Un parell d’anys més tard, una sèrie de joves van entrar a l’equip i, d’aquesta manera, es va aconseguir formar un conjunt prou nombrós per jugar alguns amistosos contra el Sant Feliu de Guíxols, el Banyoles o el Figueres. Paral·lelament, gràcies a l’afició que el delegat sindical del blat de Llagostera, el senyor Enric Sopena, tenia al bàsquet, es va aconseguir un cert suport institucional que es va traduir en una petita millora de les infraestructures.

Durant la dècada dels anys 60, ja amb el nom de Club Bàsquet Llagostera, es va passar a jugar en una pista a la vora de l’estació del tren. Els mateixos jugadors van ser els encarregats d’habilitar el terreny, construir la pista i instal·lar-hi unes llums per poder practicar en hores sense sol. S’entrenaven un parell de dies a la setmana per tal de preparar els partits del cap de setmana, ja oficials i no amistosos. És també durant aquells anys que apareix el primer equip femení del club.

La pista de l’estació s’abandona a principis dels anys 70 per deixar pas al bàsquet escolar. Sense competir a nivell oficial, els equips que es van anar formant aquells anys van jugar a la pista del col·legi públic Lacustària. Aquest pas més modest per l’esport escolar dóna lloc durant la dècada dels anys 80 a un ressorgiment del bàsquet a Llagostera, i mica en mica es van anar construint equips de diversos categories. Per primera vegada, hi havia bàsquet base tant masculí com femení.
D’altra banda, pel que fa al bàsquet femení, la primera competició oficial que està documentada en la qual va participar un equip del CB Llagostera és a la temporada 1982-83. Va ser en el grup provincial de la segona categoria catalana, competint contra equips com el CB Guíxols, el CB Palafrugell, la UE Sarrià, el CB Sils o el BVJ Palamós.

Els darrers presidents de l’entitat han estat Emili Darder, Carles Bellvehí, Jordi Miquel, Joaquim Mascaró, Xavier Puyol, Albert Donate, Montse Camprubí, Miquel Donate i, des del gener del 2017, Josep Lluís Postigo.

PAVELLÓ
POLIESPORTIU MUNICIPAL

La consolidació definitiva del bàsquet al poble rau en un episodi clau: la inauguració del Pavelló Poliesportiu Municipal el 1991, un atractiu al·licient que permetia la pràctica del bàsquet en unes condicions òptimes com mai s’havia fet abans. Així, durant la dècada dels 90, el club tenia una desena d’equips per temporada. És a partir del segle XXI quan el CB Llagostera arriba a formar fins a setze o disset equips per temporada, amb especial atenció als equips femenins. De fet, el prestigi del club es trobava en l’equip femení sènior.

La primera competició oficial organitzada per la Federació Catalana de Basquetbol en la que va participar el CB Llagostera va ser durant la temporada 1962-63, en un grup format únicament per equips de la província de Girona. Així, es va enfrontar a equips que feien ja anys que competien, com ara l’ADEPAF de Figueres, el Banyoles, el Grifeu Llançà i el Portbou CB, però també equips igual de novells que el de Llagostera, com combinats d’Anglès, de Bescanó, de Castelló-Empúries o de Palamós.
CB Llagostera

FILOSOFÍA CB LLAGOSTERA

El Club Bàsquet Llagostera és un club de bàsquet que té com a objectiu la formació tant esportiva com humana dels seus esportistes des de l’escoleta fins als equips sènior. Els valors intrínsecs que formen l’esperit esportiu (esforç, afany de superació, fair play, …) estan plenament incorporats dins la filosofia del Club.

SEGUEIX-NOS A TWITTER

🏀RESULTATS🏀
#cbllagostera #cbll #somCBLL #valorscbll

INSTAGRAM

POPULAR